Междувременно, изводът на експертите пратени от ЕК е, че у нас има чума

Според стопаните животните в Болярово са здрави, поради което фермерите не допускат ветеринарите. Първата проба на стадото на Ана Петров, което е от 200 овце, била взета в края на юни. Вчера на семейството бе съобщено, че има съмнителен резултат. Ветеринарните власти поискаха втора кръвна проба. Фермата обаче, освен от семейството се пази и от протестиращи. Те поискаха да видят документи преди да разрешат втора кръвна проба, а след като видяха такива не се съгласиха с тях.

ЗАРАДИ ЧУМАТА: Двама министри с доклад в парламента (ОБЗОР)

С ирония към медиите и недоверие към властите, защитниците на стадото от 200 овце излъчват всичко във „Фейсбук”. Имат цел – да живеят спокойно. Поради това пазят и баба Дора в Шарково, и Ана Петрова в Болярово.

Самите собственици на фермата се притесняват от манипулиране на пробите на животните им, взети в края на юни.

„Не е сигурно”, казва Ана Петрова.

Европейски експерти: Няма съмнения, че в България има чума, действията на БАБХ са законни

„27 дена вече, да виждате умряло животно”, пита Тошко Петров.

Те поискаха протоколите от първите проби, преди да разрешат втори. Областният управител на Ямбол се съобрази, но настоя за още проверки. Собственици и протестиращи не се съгласиха с документите – били фалшиви, според тях.  

Ветеринарите бяха отпратени един път, а втори път се върнаха, за да връчат забрана за извеждане на стадото извън фермата.

Докато фермери и лекари спореха здрави ли са животните, ветеринарните власти дезинфекцираха всички преминаващи автомобили. В съседно село в Странджа с 15 жители, мъката по убитите животни още продължава. Кметицата на това село била първата, чиито животни били евтаназирани. Тя смята, че чумата е нещо много сериозно и не позволявала на жителите да скрият животните. Тя призовава за смирение баба Дора от Шарково.

БИТКА С ЧУМАТА: Ямболско очаква резултатите от новите проби върху добитъка

А следобед баба Дора дойде при защитниците на фермата на Ана Петрова и се снима за спомен от дните, в които чака държавата да реши съдбата на стадото й.

Няма съмнение, че чума има. Изводът е на експертите, изпратени от Европейската комисия у нас.  Изводът е качен на сайта на БАБХ. Утре в село Горска поляна, което е в околностите на първото огнище – село Воден, е предвиден събор, въпреки карантината, която забранява масови мероприятия поне 21 дни след унищожението на заразата. Решението съборът да се случи е на Сливенската митрополия.

Репортери: Велина Сашева, Владислава Тричкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.