Програмата на стойност 1,3 млн. евро ще подпомага всички потребителски организации

С 1,3 милиона евро Брюксел ще бори двойния стандарт при храните и напитките. С парите ще може да се купи оборудване и да се правят тестове за качеството на продуктите в Източна и Западна Европа. А събраните данни трябва да  послужат за причина за законодателни промени.

 Потребителски организации ще могат да кандидатстват по програмата от средата на следващата година. Инициатори на проекта са двама депутати на ГЕРБ. 

„Един от проблемите, които има в момента, преди да се въведат единни стандарти в ЕС е, че изследванията, които са правени са само в една държава или са поръчани от някого. И винаги се намира второ страна, която да каже да не би да е поръчано от конкуренцията това. Ето защо имаме нужда от обективен подход в целия ЕС”, заяви евродепутатът Андрей Новаков.

Може ли да бъде сложен край на двойния стандарт за храните?

"Радвам се, че решението дойде от нашата страна. Потребителските организации ще могат да ползват парите за информационни кампании, за тестове, за сътрудничество по сходни проекти със съседни страни. Очакваме събраните данни от реализацията на проектите да послужат за въвеждане на минимални стандарти в ЕС", заяви още Новаков. 

Лиляна Павлова: Двойният стандарт при храните е дискриминация и обида

Очаква се изготвянето на същинската законодателна рамка да започне от началото на 2019 г., а събирането на първите проекти - от края на следващата година. 

Двойният стандарт при храните – отново на фокус

"Двойните стандарти са огромен бич за ЕС. Ще направим всичко възможно да бъдат уеднаквени критериите при храните, особено в Източна Европа. Следващата стъпка е при козметиката", добави още Новаков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.