Тази вечер ще призова лидерите да престанат с играта на обвинения, каза той

„Дойде време да намерим решение за европейските главоболия с миграцията“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БГНЕС. Той призова лидерите на страните-членки на ЕС "да спрат да използват въпроса за миграцията за политически облаги".

Унгария започна кампания срещу резолюцията на Европарламента

Тази вечер ще призова лидерите да престанат с играта на обвинения във връзка с миграцията. Повече не можем да се делим на тези, които искат да се реши проблема с нелегалния мигрантски поток и на тези, които искат да използват този въпрос за получаване на политически дивиденти“, заяви Туск на срещата на върха на ЕС, която днес и утре се провежда в австрийския град Залцбург.

Въпреки че през тази година броят на мигрантите, пристигнали в страните от Южна Европа, е по-малък в сравнение с предишните няколко години, през последните месеци въпроса с миграцията отново се изкатери до върха на дневния ред в ЕС.

Полша ще блокира всякакви наказателни процедури срещу Унгария от страна на ЕС

Италия, Австрия и още няколко страни от Централна Европа смятат, че единственият начин за спиране на нелегалната миграция е засилване на контрола на външните граници на ЕС, но в същото време част от тях се противопоставят да приемат търсещи убежище на своя територия.

По-рано днес австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че няколко държави-членки на ЕС, сред които Гърция, Италия и Испания, са скептично настроени към идеята за разширяване мандата на Европейската агенция за контрол на границите - Фронтекс.

Европейската комисия предложи числеността на Фронтекс до 2020 г. да се увеличи до 10 000, при което те биха имали по-големи правомощия в контрола на външните граници на ЕС, с цел да се предотврати притока на мигранти.

Основните инициатори на реформите във Фронтекс са Германия и Франция, които на срещата на върха в Залцбург ще се опитат да убедят другите членове на Съюза да се споразумеят за предложенията. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.