Президентът на САЩ е предложил тази мярка на испанския външен министър

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на испанския министър на външните работи Жозеп Борел издигането на стена през Сахара, за да се спре незаконната миграция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на публикуван в испански медии видеоклип на Жозеп Борел.

ЩУРМ НА ОГРАДАТА: Стотици мигранти влязоха в Сеута на африканския бряг

"Затварянето на пристанищата не е решение и издигането на стена през Сахара, както ми предложи неотдавна президентът Тръмп, също не е решение", заявява Борел на публичен обяд, организиран във вторник в Мадрид. Бившият председател на Европейския парламент уточнява, че американският президент му е предложил "да издигнат стена през Сахара". "Знаете ли колко е голяма Сахара", отговорил Борел, който обаче не съобщава кога или във връзка с какво Тръмп е направил предложението си.

Сахара е дълга е около 4800 км. Пустинята заема почти цялата северна част на Африка, припомня Франс прес.

Тръмп похвали италианската имиграционна политика

Стената, която Тръмп иска да издигне по мексиканската граница, за да спре влизането на незаконни мигранти, е с дължина 3200 км и по някои оценки може да струва до 20 милиарда долара (17 милиарда евро), отбелязва агенцията.

Изявленията на Борел бяха публикувани в момент, когато в Залцбург се провежда среща на върха на ЕС, посветена на въпроса за миграцията. След няколко дни новият испански премиер Педро Санчес ще посети САЩ, за да участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

ФИНАНСОВИ СТИМУЛИ: ЕК ще плаща на държавите, приемащи мигранти

В момента Испания е основен вход за нелегалните имигранти в Европа по данни на Международната организация по миграцията. От началото на годината в страната са пристигнали над 38 000 мигранти.

Испанските анклави Сеута и Мелиля на африканския континент са защитени с шестметрови стени, които обаче не обезкуражават мигранти да се опитват ги преминат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.