Почти една четвърт от населението в 104-те страни, включени в изследването, са определени като бедни

Половината от хората по света, които живеят в бедност, са под 18-годишна възраст, сочат данни на ООН, цитирани от ДПА.

УНИЦЕФ осъди детските бракове в Малайзия

Около 1,3 милиарда души - почти една четвърт от населението в 104-те страни, включени в изследването, са определени като бедни. Близо 662 милиона от тях са деца.

Данните отчитат здравеопазване, образование и жизнени стандарти. Хората, които живеят в бедност, нямат достъп до необходими неща като вода, хигиенни средства, електричество, подходящо хранене или начално образование.

Броят на гладуващите по света се увеличава

Според многоизмерния индекс за бедността, съставен от Програмата за развитие на ООН и Оксфордската инициатива за изследване на бедността и човешкото развитие, огромното мнозинство от хората, смятани за бедни, или 1,1 милиард души, живеят в селски райони, където бедността е четири пъти по-голяма, отколкото в градските райони.

Правителствени инициативи за развитие си поставят задачата да се справят с бедността по света. В Индия, например, 271 милиона души са се измъкнали от бедността между 2005-2006 и 2015-2016 г., заяви ръководителят на Програмата за развитие на ООН Ахим Щайнер.

"Нивото на бедността, особено при децата, е изумително, но същото важи за напредъка, който може да бъде постигнат в борбата с нея", каза той.

В страните, включени в изследването, което се съсредоточава предимно върху държави с ниски и средни доходи, живеят почти три четвърти от населението на света.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.