Турският президент настоя извършителите да бъдат изправени пред съд в Истанбул

Убийството на Джамал Хашоги е било е планирано предварително. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган.

В реч пред парламента, която предварително беше анонсирана като „голата истина по случая”, Ердоган представи турската версия за събитията и поиска отговор от Рияд къде е тялото на Хашоги и кой е поръчал убийството му.

Ердоган определи убийството на Хашоги като дивашки акт, описа детайлно събитията, но не обвини директно саудитското кралско семейство.

„Има силни индикатори, че това убийство не е резултат от възникнал инцидент, а по-скоро е планирана операция”, заяви Реджеп Ердоган.

Ердоган прави изявление за убийството на саудитския журналист

Тя започва още на 28 септември, когато Хашоги за първи път влиза в Консулството в Истанбул, за да получи документи за брак. На 1 октомври трима саудитци пристигат в Истанбул, а екип от консулството отива на оглед в Белградската гора. На следващия ден 15 саудитци пристигат по различно време в Турция, първата им работа е да премахнат харддисковете на камерите за наблюдение в консулството. Джамал Хашоги влиза в сградата в 13:08 часа на 2 октомври и никога не излиза. По-късно вечерта 15-те саудитци напускат Истанбул с различни полети. Един от тях излиза с изкуствена брада като на Хашоги и облечен с неговите дрехи.

„Това е моят призив към саудитските власти, към пазителите на двете свещени джамии. Инцидентът стана в Истанбул. Ето защо, предлагам тези 18 души да бъдат арестувани и съдени в Истанбул”, заяви Ердоган.

Анонимен саудитски представител разказа как точно е умрял Хашоги

До момента Саудитските власти даваха противоречива информация.

Първо на 4 октомври Рияд отрече убийството. Едва 2 седмици след изчезването на журналиста започва обиск на консулството в Истанбул. А почти 3 седмици по-късно саудитските власти признаха, че е убит.

Анонимен саудитски източник твърди, че Хашоги е починал от задушаване, след като се е съпротивлява на опит да бъде върнат обратно в Саудитска Арабия. Тялото му е увито в килим и предадено на местен сътрудник да се отърве от него. И до ден днешен Рияд отрича крал Салман да е наредил убийството.

СЛУЧАЯТ "ХАШОГИ": Агент, преоблечен като журналиста, е излязъл от консулството

„Лично аз не се съмнявам в искреността на пазителя на двете свещени джамии крал Салман”, заяви Ердоган.

След среща на саудитския кабинет днес крал Салман обеща всички отговорни за убийството на Джамал Хашоги да понесат отговорността си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.