В сряда бе поставена първата от общо 15 перголи

Започна изграждането на новия книжен пазар на площад „Славейков” в София. 15 навеса ще заместят старите сергии. 5-метрови метални навеси ще покриват книгите.

Покривните плоскости наподобяват листа на растения. Изработени са от стомана, основата им е боядисана в графит.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Иван работи тук от 20 години. Новата модерна визия обаче го притеснява.

„Така е направено, че книгите не могат да се окажат сухи, клиентите също, ако вали дъжд”, смята Иван Младенов, продавач на книги.

Според проекта на общината, пазарът трябва да го има, но да не е толкова голям, затова остават само 15 сергии вече от ново поколение.

Снимка: Олег Попов, NOVA

„Няма да има сергии, под тези пергули, има идея детайлът, който е подготвен от колегите, има една книга, която се отваря през деня, вечерта се затваря. Помните стария вид с кутиите от банани, европалета, това няма да се повтори отново”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Глобиха строителния надзор на ремонта ул. „Граф Игнатиев”

А кутиите от банани в момента са в градинката на ул. „Алабин”. Букинистите обаче казват, че може и да не дочакат края на ремонта, защото от началото му до днес работят все на загуба.

След ремонта на площада ще има 32 пейки и ще се засадят нови дървета. А след откриването на площад „Славейков” ще заработи и фонтанът, който в рамките на десетилетие беше закрит.

От общината все още не са изчислили какъв ще бъде наемът на сергиите и са готови на диалог с търговците на книги, за да бъде пазарът и практичен, и красив.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.