Застрахователи, депутати и близки на загинали при катастрофи - на една маса

Застрахователи, депутати и близки на загинали при катастрофи седнаха на една маса. Причината е предложението да бъдат въведени лимити при обезщетенията за смърт на пътя.

По време на обсъждането на промените в бюджетна комисия стана ясно, че ако промените бъдат приети, това ще означава, че по вече изплатени искове може хората да връщат пари. Причината, е че промените ще важат със задна дата. Така че според неправителствени организации това ще развърже ръцете на застрахователите. А те настояват лимитите да влязат в сила, за да не свършат парите в резервите им.

Според тях до 20 000 лева може да стига обезщетението за съпруг, съпруга, деца или родители. С 5 000 по-малко пък ще могат да очакват брат или сестра за смърт на свой близък.

Застрахователите представят своята гледна точка за тавана на „Гражданска отговорност”

Битката на Надежда за търсене на справедливост започва от една пешеходна пътека. След като е блъсната от автомобил, повече от два месеца се възстановява от тежките травми. Осъжда шофьора, както и застрахователната компания.

„От застрахователната компания ми предложиха като споразумение 25 000 лв. След две години и половина съдът присъди като имуществени и неимуществени вреди общо 57 000 лева”, разказва Надежда Иванова - пострадала при ПТП.

Спорът имат ли цена болката и страданията влезе в Народното събрание. Според председателя на бюджетната комисия в момента основно обезщетения, които се търсят, са по неимуществени щети. А разширяването на кръга близки, които могат да имат претенции след смърт на пътя, ще доведе само до едно.

„Акo тези суми нараснат, това означава, че този пазар ще трябва да увеличи цената. Ако не се повиши, ще започнат фалити”, заяви Менда Стоянова.

„Ако преди 3-4 години резервите са били достатъчни, то към 2016/2017 то вече се наблюдава един забележим дисбаланс”, обясни Владимир Савов, КФН.

Застрахователите аргументираха защо ще се наложи увеличение на резерва им с цифри.

„До момента подадените претенции от новия кръг лица са 318. В тях стоят 828 наследника и исковете са в размер на малко под 100 милиона лева", заяви Светла Несторова.

ПО-СКЪПИ ЗАСТРАХОВКИ: Плащаш повече, ако си купиш кола от нарушител на пътя

А адвокатите атакуваха.

„Опитът за тази законодателна промяна е изключително прибързан, неаргументиран и противоречи на принципите на нормотворчеството”, заяви Милен Ралчев, Висш адвокатски съвет.

„Вие справедливо обезщетение може да търсите, когато аз съм ви направил нещо и го насочите към мен, обаче когато аз съм се застраховал, тя трябва да отговаря за иска, тя ще отговаря до нивото на моята застраховка и ако вие това не го разбирате, да ставаме от тази маса”, заяви депутатът Йордан Цонев.

Стана ясно, че не  Менда Стоянова е предложила лимитите, а работна група. От застрахователния сектор предложиха лимитите да бъдат докато се направи методика за обезщетенията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.