То бе въведено на 26 ноември заради инцидента в Керченския проток

Край на военното положение в Украйна, обяви президентът Петро Порошенко. Той гарантира, че президентските избори ще се проведат по график на 31 март. Военното положение беше въведено на 26 ноември заради инцидента в Керченския проток. Тогава три украински военни кораба бяха задържани от Русия.

Украйна затвори границата на Крим за чужденци

"Днес в 14.00 часа се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение, то е основано на анализ на всички елементи на текущата ситуация в сферата на сигурността", каза Порошенко и отбеляза, че засега не планира да удължава срока.

Украинският президент поясни, че не желае да продължава извънредния режим, тъй като не иска да ограничава правото на гражданите да избират и да бъдат избирани.

КРИЗАТА „РУСИЯ-УКРАЙНА”: Путин обвини Киев в организиране на морския сблъсък

Като основно постижение на военното положение украинският президент посочи значително увеличаване на отбранителните способности на Украйна. По-рано този месец Порошенко беше обявил, че не възнамерява да продължава срока на военното положение извън предварително планирания едномесечен срок, освен ако не бъде предприета пълномащабна атака от Русия.

НАПРЕЖЕНИЕ В АЗОВСКО МОРЕ: Руски и украински военни в пръв открит сблъсък (ОБЗОР)

Според закона за военното положение Украйна забрани на руснаци в боеспособна възраст да влизат на нейна територия и повиши мерките за сигурност по важни обекти като атомни електроцентрали и черноморските пристанища. Първоначално Порошенко искаше да въведе военно положение за 60 дни, но депутатите се обявиха категорично против, защото видяха в това желание на държавния глава да бъдат отложени и дори отменени президентските избори на 31 март. В резултат президентът беше принуден да отстъпи и съкрати срока на военното положение на 30 дни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.