В рапа освен темите за любовта, можем да срещнем и за насилието и бедността

Когато записаха преди 40 години парчето "Rapper's Delight", първия хит в историята на рапа, членовете на бандата "Шугър хил генг" едва ли са си представяли, че от местна тенденция жанрът ще се превърне в планетарна култура, пише Франс прес.

20 000 долара бакшиш в заведение за бързо хранене остави рап звездата Дрейк

"Никога не съм предполагал, че явлението ще добие такива размери, доверява Грандмастър Каз, един от авторите на "Rapper's Delight". Навремето ни съветваха да загърбим хип-хопа, защото никой не го уважаваше!".
Първият рапърски хит видя бял свят през 1979 година и представи на света новото направление. Тази музика, идваща от "блок партитата" в нюйоркския квартал Бронкс, бе увековечена във винила на плочите.

Може ли в XXI век властта да се меси в музиката?

"Това че влезнахме в студиото и записахме парчето беше най-умното нещо, което направихме", спомня си един от тримата рапъри на бандата "Шугър хил генг" Мастър Джи. Търговски погледнато, ние бяхме първите в жанра. Все едно, че бяхме стъпили на Луната!"
Парчето на триото се разпродаде в милиони бройки из целия свят . То бе удостоено с рядката чест да влезе в Библиотеката на Конгреса на САЩ. На няколко минути от Капитолия бе открит в началото на тази година музей на хип-хопа. Сред експонатите фигурират подписани с автограф микрофони, плочи, постери и рекламни материали.

COOLIO: Парите не са ключът към властта (ВИДЕО)

В своето начало рапът бе жизнерадостен и третираше предимно лековати теми като купоните, свалките и любовта. Но постепенно чернокожите рапъри наложиха реални теми като бедността в гетата, насилието и дрогата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.