Разследването на инцидента продължава

Втори ден след верижната катастрофа на магистрала "Струма", двама души са все още в тежко състояние и остават в болница. Разследването на инцидента продължава.

Междувременно от Пътната агенция коментираха за NOVA, че първоначалният строителен план въобще не е предвиждал интелигентна система за предупреждение в участъка на катастрофата.

Могат ли интелигентните системи по пътищата да спасяват животи?

Тепърва държавата щяла да прави координационен център в Благоевград. Идеята е там служителите да следят камерите по магистралата и да подават предупредителна информация чрез светлинните табла на магистралата.

Така от АПИ признават, че на практика те не работят в момента, освен като табела за пожелания и препоръки. Иначе намерението на държавата било да има камери през 4 км по всички магистрали у нас.

„Системата се разработва в момента, говоря като софтуеър,  и сега остава поради забавянето на строителството, да има изграден координационен център и в Благоевград. Успоредно с това подготвяме и завършваме тръжната процедура за магистрала Тракия”, заяви инж. Дончо Атанасов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.