Анализ на Пиер Дондийо за Франс прес

Във време, когато политическите криза разтърсва Венецуела, да направим кратък преглед на икономическите залози, по които се противопоставят съперниците Николас Мадуро и Хуан Гуайдо, и да видим кои са финансовите стожери на единия и на другия лагер, предлага в свой анализ Пиер Дондийо за Франс прес.

ИКОНОМИЧЕСКАТА КАТАСТРОФА

Разкъсвана от политически битки, Венецуела бе обявена в частична неплатежоспособност от редица рейтингови агенции през ноември миналата година. Сега с всяка изминала седмица тя потъва в безпрецедентна икономическа криза. Инфлацията е достигнала в началото на 2019 година невъобразимата цифра от 10 000 000 %, според Международния валутен фонд, брутният вътрешен продукт на страната се е свил почти два пъти за пет години, а венецуелците страдат от недостиг на храни и лекарства.

Международната контактна група за Венецуела призовава за свободни президентски избори

"Икономическата криза от 2016 година, настъпила с началото на рецесията, се превърна в хуманитарна криза през 2018 година и сега се допълва от политическа криза", подчерта пред АФП Людовик Сюбран, главен икономист в кредитния застраховател Euler Hermes. А производството на петрол, на което почти напълно се крепи венецуелската икономика, рязко намалява. През 2018 година ОПЕК отчете, че то е спаднало с 37% спрямо предходната година до 1,17 милиона барела дневно, а това е минимум за последните 30 години. 


АМЕРИКАНСКИТЕ САНКЦИИ

Петролът е истинската цел на икономическите санкции, въведени от САЩ, които подкрепят ръководителя на парламента Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се на 23 януари за временно изпълняващ длъжността президент и вече признат от близо 40 страни. Тъй като венецуелският петрол е тежък, Каракас трябва да преработва част от него в САЩ и да внася от там горива. Белият дом се прицели в държавната петролна компания PDVSA като й забрани да търгува с американските дружества и замрази нейни активи в чужбина за 7 милиарда долара. В същото време Вашингтон даде на Хуан Гуайдо контрола върху банковите сметки на Венецуела в САЩ.
Ако целта е да се засили натискът върху избрания президент Николас Мадуро, за да се предизвика оттеглянето му, то тези санкции вероятно ще засегнат допълнително икономиката в краткосрочна перспектива.

Гуайдо: Военни може да откраднат хуманитарните помощи

"Ако не настъпи бърза политическа промяна, ние ще се изправим пред тежки проблеми с горивата", подчертава Асдрубал Оливерос, директор на анализаторската компания Ecoanalitica.
Цели 80% от парите, които се получават от продажбите на петрол, идват от САЩ, припомня анализаторът. 

ПЕКИН И МОСКВА ДАЛИ СА ДОБРИ КЛИЕНТИ ЗА ВЕНЕЦУЕЛСКИЯ ПЕТРОЛ?

Пекин и Москва са от другата страна на барикадата на тези санкции и на единната позиция на повече европейски страни и САЩ в признаването на Хуан Гуайдо като президент на Венецуела.
Китай и Русия са двата основни кредитора на Каракас. Венецуела е получила близо 62 милиарда долара под формата на заеми от азиатския гигант през последните 10 години, основно срещу петрол.А част от венецуелския дълг от няколко милиарда долара към Москва се изплаща с въглеводороди по силата на споразумения между PDVSA и руския гигант Роснефт, в който държавата има значително дялово участие.

Паси: Китай, Русия и Куба имат интерес да поддържат Мадуро

Официално става дума за предварителни плащания по договори за доставка на петрол и горива, но според мнозина експерти това е прикрита финансова подкрепа за Каракас, чийто най-голям доставчик на оръжие е Кремъл.Режимът на Николас Мадуро продължава да бъде оптимистично настроен и твърди, че близо 500 000-те барела, които дневно продава на САЩ, биха могли да бъдат пренасочени към Европа и Азия. "Русия и Китай не ги е грижа за санкциите на Вашингтон", заяви Рани Ромеро, представителят на Венецуела в ОПЕК. Позиция, която трудно би могла да се приложи на практика "без достъп до международните пазари и без достъп до клиентите на петрола на пазар за суровини, на който всичко се търгува в долари", отбелязва Людовик Сюбран. 

ХУМАНИТАРНА БИТКА

Политическата и икономическата криза логично доведоха до хуманитарна катастрофа с напускането на близо 2,3 милиона венецуелци, които от 2015 година са предпочели да живеят извън родината си, според данни на ООН. Поддръжниците на Хуан Гуайдо вече са обещали милиони долари помощи: 40 милиона от Канада, 20 милиона от САЩ и 7,5 милиона от ЕС.
Само че Николас Мадуро, който клейми "империализма", вижда в това претекст за американска военна интервенция. Военните вече затвориха мост на границата с Колумбия, където бе организирано събирането на хранителни продукти и медикаменти.  В последен опит да спечелят на своя страна армията, която продължава да бъде вярна на Мадуро, САЩ заявиха, че са готови да освободят от санкции военните командири във Венецуела, които се присъединят към Хуан Гуайдо, се казва още в анализа.

Автор: Пиер Дондийо за Франс прес

Превод за БТА: Румена Вълчева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.