Твърди, че Венецуелската петролна компания се е опитала да изнесе пари към българска брокерска къща

Венецуелски депутат замеси България в политическата криза в Каракас. В свой пост в Twitter депутатът Карлос Папарони твърди, че Венецуелската държавна петролна компания се е опитала да изнесе държавни пари към българска брокерска къща. И че българската държава е известена за това.

В същото време в руски електронни издания се появи и информация, че това твърдение на Папарони е потвърдено от временния президент на Венецуела – Хуан Гуайдо. Той планира да използва приходите на държавното петролодобивно предприятие, за да финансира отстраняването на президента Николас Мадуро, твърди Ройтерс.

От българското външно министерство обясниха за NOVA, че са започнали проверка по случая в рамките на компетенциите си. Но уточниха, че към момента при тях не е постъпвал сигнал от венецуелския депутат. Нямало и официална информация за такива действия на Венецуелската петролна компания. 

В Каракас, политическата битка за контрол върху държавната петролна компания "Петролеус де Венесуела" се води от много време. Смята се, че тя осигурява основните приходи за кръга на Николас Мадуро. Според чужди анализатори целта на санкциите, които САЩ наложиха върху петролния гигант, не е той да спре да сключва сделки, а парите да влизат в блокирани сметки и така Мадуро да няма достъп до тях. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.