Животното нападна 31-годишния мъж на алея да джогинг

31-годишният бегач, удушил пумата, която го нападна миналата седмица на алея за джогинг, описа как се е отбранявал и победил звяра, като стъпил върху врата му в опасната схватка, предаде БТА.

След инцидента на 4 февруари Травис Кауфман все още има видими наранявания по врата и лицето си. Той описа пред репортери триминутния двубой. Докато бягал в парка, на около 105 км северозападно от Денвър, Кауфман чул шум сред боровите клони. Когато обърнал глава, се озовал лице в лице с младата пума. 

"Изненадах се, като видях пумата," каза той на пресконференция във Форт Колинс, щата Колорадо. 

Кауфман е консултант по околната среда и живее в същия щат с приятелката си. Той замахнал с ръце и извикал на пумата, но тя се нахвърлила върху него, захапала го за дясната ръка и го одрала по лицето. Кауфман се опитал да спре нападението, като ударил с камък животното по главата, но това не помогнало. Най-накрая, той успял да повали пумата и стъпил върху врата й, докато спряла да диша. По време на схватката Кауфман се притеснявал да не изскочи друга пума.

"Уплахата ми се превърна в ответна битка," каза той.

Пумата обитава двата американски континента - от канадската територия Юкон до далечния край на Южна Америка, според данни на Американската федерация за диви животни. Пумата рядко напада човека, но през последните сто години в Северна Америка са регистрирани 20 смъртоносни атаки - се казва в сайта на парк Колорадо. В този щат живеят 4500-5500 пуми, а от 1990 г. има 16 ранени и трима загинали при нападение от пума.

Кауфман е едър мъж. След инцидента има над 20 шева по лицето, врата, ръцете и краката. Той разказа, че никога не е тренирал бойни изкуства или борба, а изцяло се е водел от инстинкта си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес