Коментират Димитър Ганев и Валерия Велева

БСП няма основателна причина за напускане на парламента от опозицията. Това каза политологът Димитър Ганев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„По принцип опозицията в други държави прибягва до такива инструменти, само когато е много висок градусът на напрежение. Ситуацията, в която се намираме в момента, не е радикална или екстремна. Нинова използва оръжие „атомна бомба”, където можеше да се „хвърлят” просто конвенционални „оръжия”  и да постигне някакъв ефект. Това е рисков ход”,  посочи Ганев.

Според Ганев, БСП е можело да извлекат ползи след повторните промени на Изборния кодекс от страна на управляващите. „Сега обаче на БСП ще им бъде трудно да се върнат в тази си позиция, а не в позицията на пораженци. Неприсъствието на БСП в парламента създава проблеми на БСП от гледна точка на факта, че след няколко месеца има избори за ЕП, а парламентарната трибуна е важна за кампанията”, смята той.

Ганев подчерта, че целта на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас е била "Турски поток". „Визитата показа, че България няма проблем с „Турски поток”. Оттук-нататък вече е важно мнението, както на Брюксел, така и на САЩ”, заключи политологът.

БСП не влезе в пленарна зала за гласуването на президентското вето

Журналистът Валерия Велева изрази мнение, че при гласуването на ветото на президента, наложено върху промените в Изборния кодекс, не се е случило нищо необичайно и неочаквано. „Единственото нещо, което ми направи впечатление, е нивото на политическия език, простащината, която се лее от екрана и това, че всъщност с отсъствието на лявата опозиция се дава един терен за изявите на хора с нисък парламентарен статус и увеличава негативното отношение към парламента”, уточни тя.

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Според нея БСП няма да се върнат обратно в пленарната зала. "Ако до преди седмица може би имаше някакви шансове БСП да се върне в парламента, сега с начина на отхвърляне на ветото и  дебатите, които наблюдавахме днес, смятам, че те няма да се върнат в пленарната зала до изборите", прогнозира Велева.

Велева изрази мнение, че Корнелия Нинова се опитва да насочи БСП към отрицание на статуквото. „Това е една нова линия, която я наблюдаваме  в някои от европейските страни. Дали ще бъде печеливша стратегия ще видим на изборите”, каза тя.

Според журналиста, визитата на руския премиер у нас трябва да се разглежда като стъпка към подобряване на диалога между двете страни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.