Машината Boeing 737 MAX 8 катастрофира едва 6 минути след излитането си от столицата Адис Абеба

Продължава издирването на черните кутии на самолета на Етиопските авиолинии, който се разби в неделя. При инцидента загинаха всичките 157 души на борда. Машината Boeing 737 MAX 8 е катастрофирал едва 6 минути след излитането си от етиопската столица Адис Абеба. Пътниците са били граждани на 35 страни.

Самолет със 157 пътници от 35 държави се разби в Етиопия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това е втората катастрофа от такъв мащаб с Boeing 737 MAX за последните пет месеца. През октомври миналата година самолет на индонезийската компания „Лайън еър” загуби височина малко след излитане. При инцидента загинаха 189 души. След катастрофата от неделя Китай забрани на своите авиокомпании да използват самолети Boeing 737 MAX. Същото направи и Етиопия.

„След като получихме самолета, направихме първия технически преглед на 4 февруари 2019 г. Самолетът беше чисто нов. Дълбоко сме натъжени от гибелта на нашите уважавани пътници”, каза президентът на „Етиопиън еърлайнс”.

Китай забрани самолетите Boeing 737 MAX

Изявление направи и министър-председателят на Етиопия Аби Ахмед. "Инцидентът е шокиращ и трагичен. Както знаем, Етиопските авиолинии е уважавана компания, с добра репутация по отношение на сигурността. Причината за инцидента ще бъде щателно разследвана от професионалисти и резултатите ще бъдат публично оповестени”, каза той.

А българските президент и премиер Румен Радев и Бойко Борисов изказаха съболезнования за трагедията край Адис Абеба.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.