Тя си отиде на 90-годишна възраст

Легендарната режисьорка Аниес Варда, една от видните представителки на Новата вълна във френското кино, е починала в нощта на четвъртък срещу петък на 90-годишна възраст, предаде Франс прес.

Агенцията е получила скръбната вест от членове на нейното семейство. Тя се е споминала в тяхно присъствие вследствие на раково заболяване, предаде БТА.

Международно известен режисьор, една от малкото жени режисьори на Новото течение, жена с позиция, сътворила оригинални творби, пионер в жанра, комбиниращ документална и художествена литература, Агнес Варда е автор на "Клео от 5 до 7" ( 1962), "Без покрив и закон" (1985), "The Gleaners and the Gleaner" (2000), "Плажовете на Агнес" (2009) или още "Лица, села" (2017).

Последният й документален филм, "Varda by Agnès", беше представен през февруари на филмовия фестивал в Берлин и наскоро излъчен по Arte.

"Разстроени, опечалени: тези чувства съпровождящи увереността, че току що загубихме един от най-великите артисти на нашето време Агнес Варда, свидетелстват за моето уважение, благодарност и възхищение", пише по повод кончината на Варда в Туитър министърът на Културата Франк Ристър. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.