Според Николина Ангелкова всичко по имотните й сделки и произхода на парите й е законно

Задава се още една проверка на имотите на действащ министър. Валери Симеонов и партията му обявиха, че ще сезират главния прокурор за апартамента на Николина Ангелкова. Освен намесата на обвинителите, НФСБ иска да чуе и отношението на премиера по новия скандал. Николина Ангелкова пък обяви пред NOVA, че всичко по имотните й сделки и произхода на парите й е законно.

Според НФСБ прокуратурата трябва да направи пълна проверка на имотите на министър Николина Ангелкова. „Дали има съответствие или несъответствие между пазарна цена и цена на придобиване, и какъв е произходът за придобиване на тези имоти”, коментира депутатът от Обединени патриоти, НФСБ Борис Ячев.

Освен обвинителите, коалиционният партньор на ГЕРБ настоя и премиерът да се заеме с министъра на туризма. „Да поиска оставка или да я причисли към групата на любимките си. Защото тогава ще спечелим доверието на обществото. Ще бъдат лишени от основания твърденията, че в ГЕРБ се извършва вътрешен отстрел на неудобните”, заяви Валери Симеонов.

Ангелкова: Мога да докажа всеки един лев, който съм похарчила

Самата Ангелкова повтори пред NOVA, че когато е придобила апартамента в квартал „Овча купел” през 2008 година, нямала нищо общо с политиката. „Била съм в частния бизнес и съм заемала винаги високо платени ръководни длъжности”, заяви Николина Ангелкова.

В политиката влязла с около 300 - 400 000 лв. на влог.  Родителите й също имали бизнес от години. Именно те й подарили жилището в квартал „Овча купел”. За 142 квадрата, платила 75 000 лв., на груб строеж. „Ето тук е лицензът на лицензирания оценител, се казва и в експертното заключение, че справедливата пазарна стойност е 74 940 лв.”, каза още тя.

През 2008 година,  най-ниската цена на апартамент в „Овча купел”, купен на зелено, е била около 750 евро за квадратен метър, обясняват брокери. Ангелкова е платила над два пъти по-малко. 

Това не е и първата атака на Симеонов срещу министъра. „Нещата са прекалено лични и аз искам да задам въпроса "защо". Какъв е този интерес от този човек към мен толкова личен и каква е тази фиксация?”, коментира още Ангелкова.

Ангелкова: Имам парцел до Киноцентъра, къщата е неизползваема

„Тук не става въпрос за никакви чувства. Звучи малко по женски и трябва да си кажа, чувствам се поласкан. Все пак човек на 64 години да представлява интерес за една млада и красива дама”, каза Валери Симеонов.

Веднага след това разяснение, Валери Симеонов заговори за друг адрес. „Какво има на Драгалевци? Някой живее там. Не е написал в декларацията си, че живее там, а е длъжен да го напише. В чужд имот ли живее, под наем ли живее, това трябва да се декларира”, заяви още Валери Симеонов.

Този някой се оказа отново министърът на туризма - Николина Ангелкова. В края на ноември 2018 година, тя е купила дворно място от 1 253 квадрата в район „Витоша” за сумата от 300 000 щатски долара. На обвиненията на Симеонов, министърът на туризма отговори така: „Имотът е закупен в края на изминалата 2018 г., предстои да бъде деклариран в ежегодната декларация за имущество и интереси. Това задължение следва да изпълня в срок до 15 май 2019 г."

Един от имотите на Николина Ангелкова се намира във вилна зона "Киноцентъра". По-рано днес Ангелкова написа в пост в личния си профил във Facebook, че и този имот е закупен с пари на нейните родители. По думите й всички данъци са надлежно платени. Сделката била извършена на пазарна цена.

Репортери: Вероника Димитрова и Лора Инджова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.