"Новото копие трябва да е адаптирано към предизвикателствата на нашата ера", каза френският премиер

Френският премиер Едуар Филип обяви, че Франция организира международен конкурс по архитектура за възстановяването на кулата стрела на парижката катедрала "Нотр Дам", която бе унищожена в пожара понеделник вечерта, предаде БТА. "Целта е църквата "да се сдобие с нова кула-стрела, която е пригодена към техниките и предизвикателствата на нашето време", заяви Филип след извънредно правителствено заседание, посветено на възстановяването на "Нотр Дам".

Първа версия за пожара в катедралата „Нотр Дам”

Френският премиер каза, че властите все още не разполагат с оценка колко ще струват възстановителните дейности.

Вчера президентът Еманюел Макрон заяви, че иска катедралата да бъде възстановена до пет години. "Това очевидно е огромно предизвикателство, историческа отговорност", заяви премиерът Едуар Филип.

Експерти: Възстановяването на катедралата "Нотр Дам" ще бъде дълго, трудно и скъпо

Парижката прокуратура съобщи, че разследващите причините за пожара още не могат да влязат в катедралата от съображения за сигурност. Днес разследването ще продължи с разпити и ще трае, докато не се разкрие истината и не се установи причината за пожара. Вчера са били разпитани около 30 свидетели, включително охранители и работници на фирми, които участват в обновяването на катедралата.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.