Поне четири сгради в центъра на града бяха подпалени, сред които и кметството

Масови безредици избухнаха на протест срещу планирани реформи в Хондурас, пише Евронюз. Полицията използва сълзотворен газ, а протестиращите замеряха полицаите с коктейли Молотов на митинг в Тегусигалпа. Това съобщи БГНЕС.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК.

Поне четири сгради в центъра на града бяха подпалени, сред които и кметството. Протестите дойдоха на фона на стачка на учителите и лекарите, която беше обявена миналата седмица, но продължи и в понеделник. Недоволството е срещу плановете на правителството за реформи в здравния сектор и образователната система.

Румъния и Хондурас признават Йерусалим за столица на Израел

Според противниците на плана, той ще доведе до приватизация и загуба на работни места. Президентът Хуан Орландо Ернандес ръководи консервативно правителство, което има подкрепата на САЩ. Той твърди, че двата закона за здравеопазването са необходими, както трябва нова инфраструктура и програми за подготовка и преквалифициране на работниците.

"Протестиращите или не разбират закона, или не искат да го разберат", казва председателя на парламента Маурисио Олива, който е от партията на президента.

"Нищо в новите закони не предполага съкращения", казва Олива.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.