Този краен срок няма да бъде удължаван, уточни депутатът Александър Ненков

Този път последно отлагане на тол таксите за тежкотоварните автомобили, обявиха управляващите. Те ще започнат да се плащат най-късно до 1 март 2020 г.  

От средата на август обаче системата ще заработи тестово, без реално таксуване. След разговори с превозвачите е решено да се изчистят спорните теми какви да са тарифите и за кои пътища да се прилагат.

От ГЕРБ обещаха да няма поскъпване на основните стоки заради таксата за превозвачите.

Започна изграждането на новата тол система (ОБЗОР)

„Току-що внесохме промени в закона, които касаят въвеждането на система за електронно таксуване от смесен тип на всички пътни превозни средства”, заяви депутатът Александър Ненков по време на извънреден брифинг в НС, цитиран от БГНЕС. „Знаете, на 16 август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след 16 август, предприехме съвместни разговори с цел на 16 август да стартира техническата експлоатация, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на такси. Това правим с цел да намерим компромисен вариант на тарифирането, но и на обхвата на пътищата. От този първоначален обхват ще бъде изключени пътища от трети клас, може би и някои от втори клас също ще остават извън обхвата на таксуването на тежкотоварните автомобили”, заяви Ненков.

Тол системата тръгва пробно у нас от 16 август

„Знаете, породиха се и притеснения за това как би се отразило едно такова тарифиране на превозвачите на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности. Точно поради тази причина искаме и двете страни - превозвачите и АПИ, да намерим необходимия баланс и доверие между двете страни, за да се установи кое е най-добро за всички. Затова решихме, че не бива да поставяме превозваческите фирми в ситуация, в която да не сме тествали ситуацията в реално време. Затова в закона сме записали, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на системата за електронно събиране на такси ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г., като това е краен срок. Ако системата заработи технически по-бързо, и има компромис и в двете страни, то тази система с решение на МС по предложение на МРРБ може да стартира системата и по-рано. Но за всеки случай сме дали краен срок, който няма да бъде удължаван", завърши Ненков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.