"Надявам се да постигнем компромис за разпределянето на висшите постове", каза Меркел

"Всички трябва да направят компромис, за да бъде достигнато споразумение за разпределянето на висшите постове в Европейския съюз", заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и БТА. Меркел каза това при пристигането си в Брюксел за третия ден на срещата на лидерите на ЕС. "Всички трябва да разберат, че трябва да отстъпят малко. Казвам това на всички. Тогава ще има шанс да постигнем споразумение. И това е духът, в който ще работя аз", каза Меркел пред журналисти.

Трети ден преговори за разпределянето на висшите постове в ЕС

Испанският премиер Педро Санчес при пристигането си в Брюксел изрази отново подкрепата си за кандидатурата на холандеца Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия. Санчес заяви, че подкрепя сделка, при която председател на Европейския парламент да бъде представител на Европейската народна партия. "Нека направим предложение на ЕНП, което може да бъде успешно и да има достатъчна подкрепа", изтъкна Санчес. Той посочи, че страните членки на ЕС от Източна Европа са се противопоставили на кандидатурата на Тимерманс заради това, че е защитавал принципи, европейските ценности и договорите на Европейския съюз, предаде ДПА.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че би искал председател на Европейската комисия да е жена, но не посочи конкретно име, предаде ТАСС. "На мен лично ми се иска Европейската комисия да бъде оглавена от жена", каза Конте и добави, че Италия се противопоставя на блоковия подход при взимането на решенията за бъдещото ръководство на ЕС. "Ние обяснихме на нашите партньори, че решенията трябва да се взимат от всички и не можем да започнем работа въз основа на решението на отделно взети страни. В ЕС има 28 страни, а не блокове от по 2-3 страни. Ако Италия не участва във взимането на решенията, това ще е оскърбление не за премиера й, а за всички италианци, участвали в изборите и имащи право да бъдат представени", категоричен бе Конте.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.