Причината - съвместно учение на службите

Всички тунели по републиканските пътища ще бъдат снабдени с вентилационни системи. Целта е службите да могат да реагират възможно най-бързо при евентуален инцидент. Това стана ясно по време на учение за реакция при тежка катастрофа и пожар в тунел.

„Ако аварийната лента е задръстена в една такава ситуация, нашите служители няма как да стигнат на мястото, а това би било фатално. Факторът, който оказва най-голямо влияние е времето”, каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

СНИМКИ ОТ УЧЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Тръбата в посока Варна на тунел „Ечемишка” беше затворена за симулацията и шофьорите се движеха двупосочно в платното към София. До тапи не се стигна, но трафикът беше сериозен.

Пожарникари, полицейски и спешни екипи доказаха, че в рамките на час могат да се погрижат за всички пострадали при инцидент.

„Това, което е най-страшно в един тунел е въздухът. Димът убива хората. След това е топлината”, допълни гл. комисар Николай Николов, началник на Пожарна безопасност и защита на населението

„Има определени изисквания – европейски и съответно български. Те са ключови, за да може да се гарантира, че при извънредни ситуации в тунелите хората могат да бъдат изведени адекватно и да се окаже помощ на пострадалите”, коментира Малина Крумова от агенция „Пътна безопасност”.

Движението по магистрала "Тракия" е интензивно

При симулирания инцидент униформените успяха да изпълнят сценария и спасиха над 10 пострадали.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.