Урсула фон дер Лайен пред Антоанета Николова

Само за NOVA - говори новият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Германката беше избрана на поста с подкрепата на 383-ма евродепутати при гласуването на кандидатурата й в Европейския парламент в Страсбург.

Лекар - гинеколог, майка на седем деца и досегашен министър на отбраната на Германия, Фон дел Лайен даде интервю пред специалните пратеници на NOVA Антоанета Николова и Димитър Василев. 

Урсула фон дер Лайен е новият шеф на ЕК

„Oще като действащ министър изградих добри отношения със страните от Източна Европа. И вас ви познавам добре, както и региона. Мисля, че е важно да реализираме икономическо развитие по пътя на енергийния преход и промените в климата и да работим на най-високо ниво”, коментира новият председател на ЕК.

Лайен е взела и българка в екипа си. По този повод тя обясни, че има прекрасен опит с българите в обкръжението си. „Изключително умни сте, бързи и изобретателни. Впечатленията ми са перфектни”, заяви председателят на комисията.

По думите й това, че България е излъчила три жени еврокомисари, е чудесно.

В Германия Урсула фон дер Лайен предаде поста военен министър на наследницата на канцлера Меркел, съпартийката си Анегрет Крамп-Краненбауер, която в Германия наричат Калашников. Официалната церемония беше водена от кмета на Берлин, който за кратко замества президента на страната.

"Вие имате две задачи пред вас - държавата ни се нуждае от силна армия, а армията се нуждае от силна подкрепа в политиката и в обществото", каза Михаел Мюлер, кмет на Берлин

Фон дер Лайен предупреди държавите, че очаква номинации за комисари с високи професионални качества и ще иска промяна на кандидатите, ако не е доволна от тях. Съставът на новата комисия ще бъде гласуван от Европарламента през октомври.

Урсула фон дер Лайен: Всички в ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.