Според него ключовата задача на Алианса е да защитава от нападения

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разясни причината, поради която Алиансът разширява своето присъствие след края на Студената война. Според Столтенберг, трябва да бъде ясно, че в продължение на 40 г. НАТО не е действала извън пределите на своята територия и нейната единствена задача е била да сдържа Съветския съюз. Той смята, че задачата е била изпълнена успешно, тъй като Студената война е приключила без нито един изстрел.

Край на споразумението за ядрените сили на САЩ и Русия

След падането на Берлинската стена хората са започнали да се питат дали Алиансът е необходим, както преди. Варшавският договор престанал да съществува, СССР се е разпаднал на отделни държави. „При тази ситуация НАТО трябваше или да прекрати съществуването си, или да излезе отвъд пределите на своята територия в Европа и Северна Америка”, заключава генералният секретар. Тогава е взето решение да се излезе извън пределите на тази зона, за да се прекратят етническите войни на Балканите, да се помогне в борбата с пиратството в Африка, в борбата с тероризма в Афганистан и така нататък.

„Ние не искаме НАТО да бъде въвлечена във всички световни конфликти”, подчертава Столтенберг. Ключовата задача на Алианса е да защитава от нападения.

НАТО: САЩ разполагат с около 150 атомни бомби в Европа

Варшавският договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ между Албания, България, Унгария, ГДР, Полша, Румъния, СССР и Чехословакия е подписан през 1955 година. Представители на осемте държави обясняват сключването на този договор с необходимостта от предприемане на мерки в отговор на създаването на НАТО и включването на тогавашна Западна Германия в този блок.

През февруари 1991 г. е взето решене за разпускане на военните структури на Варшавския договор, а през юли същата година в Прага е подписан протокол за пълно прекратяване на дейността му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева