До задържането се стигна след сблъсъци между силите за сигурност и негови привърженици

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев беше арестуван след сблъсъци между силите за сигурност и негови привърженици.

Командоси атакуваха на два пъти имението на Атамбаев в сряда вечерта. В него обаче имаше привърженици на бившия президент, които го защитаваха. При сблъсъците загина един офицер от специалните служби.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първият щурм на специалните служби беше отблъснат, като Атамбаев се похвали, че сам стрелял по служителите. Шестима от офицерите бяха взети в плен от защитниците на политика.

Последва втори рейд, като руски медии съобщават, че бившият президент се е предал на властите.

Един убит и десетки ранени при сблъсъци пред дома на бившия президент на Киргизстан (ВИДЕО)

Арестът беше разпореден от действащия президент Соронбей Женбеков. Той дойде на власт преди две години с помощта именно на Атамбаев. Напоследък отношенията им се развалиха след взаимни обвинения в корупция.

Снимка: БГНЕС

„Мирно ще отидем до центъра. До сградата на правителството. Ще започнем безсрочен протест. Едно нещо искаме от нашите власти - да спрат безчинствата и да спазват закона. Ако плюят на правилата, когато става дума за бившия президент, какво ще стане с обикновените хора? Ще ги третират като добитък, както снощи”, заяви Атамбаев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.