Това е шестото поражение за британския премиер за два месеца

Провали се и вторият опит на британският премиер Борис Джонсън да предизвика предсрочни избори на Острова. В нощта срещу вторник депутатите в Лондон не подкрепиха искането на министър-председателя, което е шесто негово поражение в парламента за по-малко от два месеца на поста.

Председателят на британския парламент се оттегля от поста до 31 октомври

След края на гласуванията депутатите бяха разпуснати и няма да работят цели 5 седмици в навечерието на Brexit. Идеята за това беше на Джонсън и е една от причините много народни представители от неговата партия да се настроят срещу правителството. Сега премиерът или трябва да договори нова сделка с Евросъюза, или до 19 октомври да поиска от 27-те да отложат Brexit с три месеца.

"Уважаемият господин опозиционер и неговите сподвижници се опитват да прикрият нелепото си малодушие с все по-възмутителни извинения за отлагане на изборите за края на октомври, или за ноември, или на куково лято", каза Джонсън при дебатите в парламента.

"Това правителство разпусна парламента, само за да избегне контрола. Има недоволство от неговите еквилибристики и увъртания както у дома, така и в чужбина. Разпускането е едно от най-дългите в историята. Той спира демокрацията и се крие от въпросите. Крайната му цел е да придвижи страната към пропастта на твърдия Brexit и търговска сделка със САЩ", заяви от своя страна лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.