Според нея руският дипломат се е интересувал от военните измерения на договореностите ни с НАТО

"С изгонването на руския дипломат България показва, че е недвусмислен съюзник на НАТО и ЕС". Това заяви в ефира на NOVA бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Тя коментира и прелитането на руски военно самолет, който транспортира руска ракетна установка ЕС-400 през територията на страната ни.  Беше съобщено, че машината участва във военни учения в Сърбия  и получи разрешение от Външното ни министерство да премине през българското въздушно пространство.

Обявиха за персона нон грата руския дипломат, уличен в шпионаж

Шпионският скандал изглежда като такъв в очите на българите нашите, защото досега темата е била предпазливо заобикаляна. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” Елена Поптодорова, която е и вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор.

„Може би най-сетне тази „срамежливост” да се говори по тази тема е преодоляна и ще можем да обсъждаме един проблем, който не е само в България. То е и в много други държави. Най-яркият пример е Великобритания, обадиха се Германия, Франция. Австрия, Швейцария”, коментира Елена Поптодорова.

Руският дипломат, уличен в шпионаж, е отпътувал за Москва

По думите й уличеният в шпионаж руски дипломат е могъл да придобие информация за всички теми, решения и договорености за членството на България в НАТО. Той е бил от военното разузнаване, което означава, че се е вълнувал от военните измерения, допълни Поптодорова.

„От тук нататък следва да се намерят доказателства”, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.