При инцидент в барокамерата, моментална реакция за оказване на помощ не е възможна, обясни експерт пред NOVA

Три са версиите на разследващите за смъртта на матроса, който загина в барокамера. Под ръководството на военноокръжната прокуратура в Сливен ще се проверява дали барокамерата е технически изправна, допуснати ли са нарушения от екипа, провеждащ изследването, както и имал ли е водолазът заболявания, които не позволяват да участва в него.

Матрос почина в барокамерата на Военноморската болница във Варна

Задължение на военните водолази е веднъж годишно да минават обстойни медицински прегледи. “При различен вид специалисти – вътрешни , неврологични болести, очен, ушен, психологически прегледи им се правят”, каза специалистът по хипербарна кислородна терапия д-р Румен Златев.

Ако преминат прегледите успешно и са напълно здрави, се отправят към барокамерата за симулационно гмуркане. Достига се до дълбочина от порядъка на 50-60 метра.

При любителите водолази е различно и те се спукат до 20 метра.

  „Винаги такъв тип гмуркания се провеждат с екип, който е отвън, с техник, с оператор на барокамера, с лекар. Винаги има аудио и визуална връзка с хората, които са вътре”, каза водолазът Румяна Боева.

 „В началото на процедурата има леко заглъхване на ушите, което много лесно го преодолявам, с едно надуване. След това нищо не се усеща, не може да се разбере отвътре на колко метра си в действителност, въпреки че съм слизал на 20 метра. Абсолютно няма никакво значение дали са 3, 5 или 20”, каза още водолазът Валери Петров.

Ако при престоя в съоръжението на „спускащия се” му стане зле, от екипа няма как да му помогнат веднага.  „Трябва да се свали налягането до 0 и да се разхерметизира камерата”, заяви Боева.

Независимо дали е любител водолаз или военен, според специалистите никой не е застрахован от т.нар. „декомпресионно разстройство”.

„Затова са разработени специални дeкомпресионни таблици, по които се става намаляване на налягането или изплуване на повърхността”, каза д-р Румен Златев.

След смъртта на матроса Спас Пенчев, разследващите ще проверяват дали от екипа, провеждал изследването, са спазвали разпоредбите са декомпресия. Експертите се съмняват в безопасността на барокамерата.

Нормативно е уредено барокамерите у нас, които са 24 на брой, да минават технически прегледи.„Всяка една камера си има лица, които се грижат на определено време да се прави проверка на балона, на всички тези уреди, които измерват”, заяви специалистът по хипербарна кислородна терапия.

Дали съоръжението, в което е починал Спас Пенчев, е било технически изправно, ще се установява с експертиза. Екип от лекари ще разследва и точните причини за смъртта на матроса и дали е имал някакви заболявания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.