Спътникът на планетата е с диаметър 5150 км

Учени представиха първата глобална геоложка карта на скритата зад мъглива атмосфера сатурнова луна Титан, предаде БТА. Тя е осеяна с обширни равнини, дюни от замръзнала органична материя, езера от течен метан и планини.

Картата е изготвена на базата на радарни, инфрачервени и други данни, събрани от сондата „Касини“, която изследваше планетата Сатурн и спътниците й от 2004 до 2017 г. Титан е с диаметър  5150 км и е вторият най-голям спътник в Слънчевата система след юпитеровия Ганимед.
 

Представиха космическия кораб, с който ще стигнем до Луната и Марс

Органичната материя - въглеродни съединения, които са важна предпоставка за развитието на живи организми, играе водеща роля на най-големия спътник на Сатурн. „Органичната материя е ключова за възможността за живот на Титан, който според мнозина от нас би се развил в течния воден океан под ледената кора на спътника“, казва ръководителката на изследването Розали Лопес от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния.
„Хидроложкият цикъл“ на сатурновата луна с течни въглеводороди, които падат под формата на дъжд, текат през повърхността и се изпаряват обратно в атмосферата, е сравним с водния цикъл на Земята. Валежите там са повсеместни, но екваториалните региони на спътника са по-сухи от полярните. Равнините и дюните, покриващи съответно 65% и 17% от повърхността, са доминиращи характеристики на средните ширини и екватора.

Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята
 

Титан е единственото място освен Земята с басейни в течно състояние на повърхността. Основната характеристика на полярните региони на спътника са езерата и моретата от метан. На Земята метанът е газ, но на Титан е в течна форма заради мразовития климат. На места сатурновата луна е осеяна с хълмисти и планински райони, които съставляват 14% от повърхността й.

Геоложката карта на Титан е изготвена седем години преди старта на планираната мисия „Дрегънфлай“ на НАСА. В рамките й към спътника ще бъде изпратен дрон, който да изследва химията и годността за живот. По план „Дрегънфлай“ трябва да бъде изстрелян през 2026 г. и да пристигне на Титан през 2034 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си