Те бяха засадени в градинката срещу Софийския университет

Министърът на външните работи Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Нидерландия у нас Беа тен Тъшър засадиха 5 от над 3000 лалета „Сердика” в градинката срещу Софийския университет, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Този подарък е един от най-ценните, които сме получавали. Първо, защото това е специално селектиран сорт, в цветовете на българския флаг и второ, защото носи специално име", каза министър Захариева и добави, че ние сме подарили на холандското правителство 110 рози "Дамасцена". Тя честити и патронния празник на университета. 

Стартира засаждането на Новата гора на столицата

От своя страна, кметът Фандъкова благодари на посланика на Холандия и заяви, че двете страни имат близки отношения. "Първият ни подарък с лалета беше по време на европредседателството ни, когато Холандия ни подари лалетата зад НДК и ние направихме логото на председателството", заяви тя. Кметът подчерта, че в последните години градът се е превърнал в цветен и зелен.

В София започва голямото пролетно почистване

"Вече са засадени есенните луковици, които напролет ще украсят града ни. Над 600 000 луковици са засадени, като над 300 000 са лалетата. София се превърна в град на лалетата. По улиците и градините в града има повече лалета отколкото в Амстердам", коментира още Фандъкова.

Тя обяви още, че над 3000 луковици на лалета са подарили на училищата и детските градини в рамките на инициативата "Моето зелено училище". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.