То е най-дългото и лично в националната история на Белгия

Белгийският крал Филип и кралица Матилда дадоха интервю по повод 20-годишнината от тяхната сватба. Това е първият случай в националната история, когато държавният глава говори пред камера толкова дълго и по лични въпроси, отбеляза обществената телевизия RTBF, заснела разговора. Кралят и кралицата разказват за обявяването на своя годеж през 1999 г. и чувствата, които са изпитвали, предаде БТА.

СНИМКИ НА БЕЛГИЙСКАТА КРАЛСКА ДВОЙКА ВИЖТЕ ТУК

Цялото интервю от около 15 минути все още не е излъчено и ще бъде част от документален филм. Авторите поясняват, че дворецът не прави разлика в отношението си към медиите, но случаят този път е бил особен и кралската двойка се е съгласила да говори само пред един журналист.

Къщата за любовницата на Леополд - най-скъпата в Европа (СНИМКИ)

Крал Албер Втори също е давал телевизионно интервю, но едва след слизането си от престола, а баща му Леополд Трети е имал кратка пресконференция пред няколко камери. Белгийските зрители са свикнали да виждат държавния глава в телевизионни изявления два пъти в годината, но тогава той произнася написани речи.

Белгийският крал: Пред лицето на заплахата ще продължим твърдо и с достойнство

Интервюто за обществената телевизия сега се определя като историческо и невиждано доближаване до личното пространство на белгийския крал. Този път кралят не е трябвало да иска за интервюто си разрешение от служебния премиер, защото е говорил само по лични въпроси.