За екокатастрофата в Кричим има виновен

Тонове риба измряха заради обезводняването на река Въча. За екокатастрофата в Кричим има виновен. Проверка на Екоминисетрството е показала, че дружеството „Напоителни системи“ не е осигурило достатъчно количество вода в реката и така е причинило проблема.

Милиони кубически метра вода стоят в три язовира от каскадата „Въча“. Но в град Кричим три поредни нощи реката пресъхва и тонове риба измират. Причината за безводието - планов ремонт на ВЕЦ  „Въча 1“. По документи за 6 часа през нощта е спирано изпускането на вода, а през останалата част от денонощието се поддържали 5 кубични метра в секунда.

„Не са изпускани категорично водни количества. Даже и санитарният минимум, реалният, който е от 1.8 . Да не говорим за пет”, заяви кметът на Кричим Атанас Калчев.

Над 800 язовира в страната имат нужда от ремонт

Че санитарният минимум не е спазен, показва и проверката на екоминистерството.

„Стартирано е административно-наказателна процедура към „Напоителни системи“ АД за неспазване изискванията на графика, който е разписал и утвърдило Министерството на околната среда и водите”, каза зам.-министър Красимир Живков.

Държавата проверява и твърденията на местни хора, че реката е пресъхнала, защото водата се отклонявала към частни тецове. Междувременно, от „Напоителни системи“ отрекоха да имат вина.

НЕДОВОЛСТВО: Риболовци скочиха срещу пресушаването на река Въча

„Абсолютно вината не е при нас. Ние имаме едно съоръжение, което просто разпределя вода. Нито я освобождаваме, нито я спираме, нито я акумулираме тази вода. В момента, в който водата от електроцентралата спре при нас, съответно ние вече не можем и нямаме какво да разпределяме надолу по реката”, обясни Петко Димо, изпълнителният директор на „Напоителни системи“- Пловдив.

Официални данни за размера на екобедствието няма. Според изчисления на местните рибарски дружества около 30% от рибата във Въча е измряла, предимно балканска пъстърва. На „Напоителни системи” ще бъде връчено наказателно постановление, като минималната глоба по закон е 10 хиляди лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.