Причината е в огромни тапи, които се образуват ежедневно в квартал „Витоша”

Ежедневно задръстване в столичния квартал „Витоша”. Всеки ден в квартала става тапа заради изграждане на канализация по улица „Могилата”. От години там има проблем с отводняването на улицата и сега е започнало изграждането на канализационен канал и отводнителни шахти. Това е довело до пускането на целия трафик през обходен маршрут, който е изключително тесен. От тази част на квартала това е единственият вход. За това се получават огромни тапи.

Зрител на NOVA изпрати клип, на който се вижда, че пожарни коли не могат да стигнат до пожар.

„Гледах през терасата как две пожарни не могат да влязат в тясната уличка заради множеството паркирани автомобили. Самата идея за обходен маршрут през такава тясна уличка е страшно грешна. Не може уличка с капацитет от 3 метра широчина да пропуска пожарни и да се разминават с други коли, при наличие на паркирани автомобили. Пожарните чакаха няколко минути, само за да влязат в уличката, а навътре е страшно. Пожарната трябва да измине километър, за да излезе до бул.”Симеоновско шосе” или да стигне в някои от околните квартали”, разказва авторът на клипа Деян Витанов.

Според него трафикът между 8 и 10 часа сутринта, както и вечер, е изключително сериозен. Преминаването през улиците до главен булевард отнемало 20-30 минути.

 „Пожарът не е бил сериозен. Пожарните коли са стигнали навреме, не е имало какво да бъде овладявано. Правилно обяснихте, че заради това, че улиците са тесни и по улиците, които се водят двупосочни, има паркирани коли, които затрудняват разминаването по обходния маршрут”, обясни кметът на район „Лозенец” Константин Павлов.

„Решението е тежко и трудно, защото става дума за много тежки юридически проблеми със собствеността върху терените, на които се намират улиците. Голям проблем в квартал „Витоша”, но и на много други места, е това, че улиците се намират на частни терени, което пречи те да бъдат благоустроявани.  Първо трябва да се реши проблема със собствеността, а след това с благоустрояването. Аз вече предприех мерки да подам заявка за отчуждаване на главните артерии в кв.”Витоша”, така че движението да се отпуши по възможно най-бързия начин”, заяви още той.

Кметът на район „Лозенец” обяви, че улица „Могилата” ще бъде пусната в движение до седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook