В продължение на 4 часа и 18 минути руският президент отговаряше на въпроси

Русия няма да спира транзита на газ през Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. В продължение на 4 часа и 18 минути той отговаряше на въпроси на рекордните 1895 журналисти. Руският президент получи и подарък от България по доста необичаен начин.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Българинът Атанас Стефанов подари икона на Свети Иван Рилски на руския президент пред погледа на стотици журналисти от Русия и цял свят, които очакваха отговори на въпросите си.

Путин отдели специално внимание на отношенията с Украйна, Европа и Съединените щати. За момента Москва не планира да спре кранчето на руския газ през Украйна.

„Въпреки строителството на нови инфраструктурни обекти като Северен и Турски поток, ние ще запазим транзита през Украйна. Въпросът е в какъв обем и за какви срокове. Това е удобен маршрут и ние имаме интерес от него”, заяви Путин.

В момента Москва и Киев спорят именно за продължаването на транзитния договор, но според Путин решение ще бъде намерено. По повод импийчмънта на Тръмп, според руският президент, обвиненията са „абсолютно измислени и били част от политическата борба в Съединените щати”.

„Демократическата партия, която загуби изборите, търси друг начин да си върне властта. Първо беше обвинението към Тръмп за договаряне с Русия, което, както стана ясно, не съществува. Сега са измислили натиск върху Украйна, за да търсят импийчмън”, каза още президентът на Русия.

По повод своето управление Владимир Путин подчерта, че не трябва да се променя конституцията, но може да се прецизират текстовете за броя на мандатите на руския президент. И допълни, че при неговото управление икономиката на Русия стои много добре, въпреки санкциите от Европа и Съединените щати.

Путин отговори и на въпрос на японски журналист има ли опасност от ядрена война. „Пепел ви на езика”, каза той.

 

Редактор: Ина Григорова