Унищожена е 1/3 от популацията на коалата

Над 500 хиляди животни са загинали в бушуващите пожари в Австралия. Сметките са на еколози от Университета в Сидни, публикувани от изданието “Evening Standard”.

НОВА ГОРЕЩА ВЪЛНА В АВСТРАЛИЯ: Високите температури затрудняват борбата с пожарите (ВИДЕО)

Огънят е изпепелил близо 8 хиляди коали в щат Нов Южен Уелс, което е една трета от популацията на вида там. Според федералния екоминистър Сюзан Лей в щата живее най-голямата популация на коали, като техният брой преди вълната от опустошителни пожари е бил около 28 хиляди екземпляра.

Жеги и ветрове пак разпалиха големите пожари в Австралия

“Коалите не са достатъчно бързи, за да избягат от огъня. Затова сред загиналите животни техният брой е значителен.” обясни екозащитникът Марк Греъм.

Междувременно в уникалната по рода си ветеринарна болница в Нов Южен Уелс е оказана помощ на 72 коали, пострадали в пламъците на Коледа. Лечебното заведение е в готовност и приема всеки ден животни, донесени от грижливи австралийци. От септември до Коледа нестопанската организация, която поддържа болницата е събрала от дарения почти 1,5 милиона щатски долара.

Австралия заделя терени за нов хабитат за коали след горските пожари

Досега огненият ад В Австралия погълна над 50 хиляди квадратни километра от континента. 9 души загинаха, а стотици домове изгоряха.