Не съм срещу прокуратурата, заяви държавният глава по време на годишния си отчет

„Моят мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата. Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава”. Това заяви президентът Румен Радев.

Той и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха отчет за първите три години от встъпването си в длъжност.

Гешев: Има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

„Очаквам Конституционният съд да се ръководи от заложените при създаването на Конституцията принципи, ще следя за хода на това дело”, заяви президентът.

По време на отчета си Радев заяви, че и през 2019 г. се е старал да бъде гарант за спазването на върховенството на закона, както и че ветото, което не налагал 7 пъти, е било срещу лобистки закони и борбата с корупцията. Приоритет за Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова през 2020 г. ще бъдат  образование, детско здравеопазване и иновациите.

 

 

„Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, за работи за модерното развитие на България, да отстоява интересът й навън”, заяви Радев. „Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Последният пример е усъвършенстване на изборното законодателство. И откритата амбиция на парламента да изпревари обявената отдавна инициатива на президента. За първи път парламентът започна тази дейност – да усъвършенства изборното законодателство не в навечерието на предстоящи избори, а когато трябва. Това само показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул и за отговорно отношение на останалите институции”, заяви Радев.

Румен Радев: Няма да влизам в договорки за промени в Конституцията

 

 

 

Той каза, че е поддържал активен диалог с гражданите и институциите през годината.

„Моите констатации и предложения стават все по-актуални. Продължих да съм бариера на лобисткото законодателство. Там, където виждах, че има нарушения в конституцията, сезирах и КС, добави Радев.

„Макар свиканият от мен Консултативен съвет по национална сигурност през април за реални мерки срещу корупцията да не постигна консенсус, моите констатации и предложения стават все по-актуални. Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес. Наложих вета на 7 закона. Там, където виждах, че има нарушение на Конституцията сезирах и Конституционния съд. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога дори и без дебат, обществената реакция и решенията на Конституционния съд потвърждават правотата на моите действия”, каза още Радев.

„Поредицата срещи относно избора на главен прокурор и повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт откроиха проблеми и възможни решения. В ход са дебатите за инициирани на промени в Конституцията след 30 години преход”, каза още президентът.

Според него преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателски и браншови организации.

„Мога да посоча като успех инициирания от президентската институция меморандум за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Източна Европа”, каза още Радев.

„Ще положа усилия в няколко важни направления, на първо място - възстановяването на доверието в изборния процес чрез своевременни изборни промени”, каза Радев.

Той отбеляза въвеждане на машинно гласуване с цел емилиминиране на недействителните бюлетини, ограничаване на купения и контролиран вот.

„Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите”, каза още президентът.

 

Държавният глава отбеляза и борбата с корупцията, като декларира, че ще бъде бариера пред лобисткото законодателство и ще съдейства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи.

„По националната сигурност ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация за проектите за модернизация с пълноценно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции и промотиране на българския бизнес и за защита на българските общности зад граница и духовното им приобщаване към родината”, декларира държавният глава.

Той отбеляза и необходимостта от цялостна демографска политика.
„Имам високи амбиции за България, трябва и можем да превърнем България в нормална европейска и демократична държава с върховенство на закона, с пълноценни демократични институции, с европейски доходи и сигурност, с качество на инфраструктурата и обществените услуги. Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила”, коментира президенттът. Според него има спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, дългосрочни решения и реформи. Най-важният залог за бъдещия ни успех е инвестицията в хората”, смята той. Президентът декларира, че на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарните партии за законови, организационни и финансови механизми в три основни области - образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Президентът Румен Радев направи първи коментар след като вчера главният прокурор Иван Гешев поиска Конституционният съд да каже докъде се простира имунитетът на държавния глава. „Г-н Гешев сам трябва да обяви мотивите за това искане към Конституционния съд. Нямам идея за конкретен случай, защото аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно”, каза той.

Защо сега прокуратурата отправя въпрос към Конституционния съд, Радев не се нае да прогнозира. Но каза какво очаква да върши главния прокурор. „От главния прокурор, разбира се, очаквам старание, и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-г0оляма хранителна  среда – крупните обществени поръчки. А в последно време, всъщност големи проекти и без обществени поръчки. Неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона, и обществения интерес. А не управляващите, не определени бизнесмени и така нататък”, коментира държавният глава

Отчетът за свършеното през трите години мандат се оказа и повод Румен Радев да коментира шпионският скандал у нас. В петък по искане на прокуратурата бяха обявени за персона нон грата двама руски дипломати. Разбра се, че единият от тях се е интересувал от пропуски в изборното законодателство, а другият създавал фалшиви самоличности, за да внедри руски разузнавачи у нас - практика известна като нелегали. „Действията все пак не трябва да се превръщат в някакво телевизионно реалити. Това е дипломация, това е много тънка и чувствителна материя. И ефективността, а не ефектността трябва да бъде водеща в едни такива действия”, коментира президентът.

И през 2019 година, борбата с корупцията и върховенството на закона са били приоритет за президента, твърди самият той.