Това съобщи главният прокурор Иван Гешев

България очаква официално потвърждение, че бизнесменът Васил Божков е бил задържан в Обединените арабски емирства.

„Имаме информация, че преди няколко часа Васил Божков е задържан на територията на Обединените арабски емирства”. Новината съобщи късно снощи главният прокурор Иван Гешев.

А преди няколко часа във Виена е бил задържан и обявеният за приближен на Васил Божков - бизнесмен Борис Бекяров, научи NOVA. Той е бил отведен в поделение на австрийската полиция, докато България подготви документи с искане за екстрадиция.

Нови обвинения и контраобвинения по хазартния скандал (ОБЗОР)

Той обясни, че официалните документи за ареста се очакват в събота.

„Ако се потвърди информацията в утрешния ден, а аз съм сигурен, че ще се потвърди, това сега е неофициална информация, ще го потвърдим официално, когато получим официален документ и официална информация от Обединените арабски емирства”, заяви Гешев.

„След това ще направим всичко възможно да приберем поредния български олигарх в България”, допълни Гешев.

С Божков са задържани още двама души, стана ясно още от главния прокурор. Самоличността им не е потвърдена. За единия обаче Гешев каза, че може би е един от обвиняемите, който се издирва с европейска заповед за арест и Интерпол. Третият задържан все още не е ясно кой е.

Запитан за колко време може да бъде екстрадиран у нас Васил Божков, Гешев каза, че това зависи от законодателството на съответната страна, в която е заловен.

Гешев похвали за добрата работа Прокуратурата, МВР, МВнР и службите за сигурност. Благодари и на службите и правоохранителната система в ОАЕ.

Това далеч не е първият случай на издирван българин, задържан в Обединените арабски емирства. Преди 8 години властите там отказаха да екстрадират у нас сочения тогава за наркобос Христофорос Аманатидис - Таки. Той доброволно се предаде на Интерпол в Дубай.