Предвидено е увеличение на заплатите

Бюджетът на София за тази година е един милиард и 729 милиона лева. Това реши Столичният общински съвет.

Предвидено е увеличение на заплатите, с най-малко 10% за учители, социални работници, медицински сестри в градини и училища. Повече пари трябва да взимат и работещите в транспортните дружества и общинските театри. Близо 380 млн. лв. ще отидат за модернизация на градския транспорт.

За строителство се отпускат над 60 милиона, с част от тях ще бъдат бъдат построени 16 детски градини. Тази година общината ще отпусне 10 милиона, които да се дадат директно на районните кметове.

"Разделете ги на 24 района и ще видите с 300 - 400 000 какво можете да свършите. 1 км от квартална улица с тротоари и бордюри струва половин милион", каза общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

"Това е страхотна манипулация, защото всички средства от бюджета на София са насочени към всички райони", каза още кметът на София Йорданка Фандъкова.

ПАРИТЕ ЗА СОФИЯ: Дебат за бюджета на Столичната община

Докато в сградата се гласуваше бюджета, жители от няколко столични района протестираха пред общината. Хората искат пари за районните администрации, тъй като според тях Столичната община ги ограбва.

По време на разглеждането на бюджета беше повдигната темата за транспорта. Стана ясно, че Центърът за градска мобилност не е правил преброяване на пътниците в градския транспорт от 2014 година.

"София няма траспортен модел на града, не се знае откъде идват пътниците за къде отиват, какво търсят като дестинации", заяви общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев. 

"2014-а е последното преброяване, след това са правени преоброявания, но са правени частични преброявания по отделни линии", добави общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.