Темата коментират общинските съветници Димитър Вучев от ГЕРБ и Иван Таков от БСП

Бюджет 2020 е отговорен бюджет, защото е съставен от приходи и разходи. За да имаме качествено разходна част, трябва да оправдаем приходите. Този бюджет съумява да балансира между двете категории, за да имаме успешна инвестиционна програма на Столична община. Това коментира в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев.

Общинският съветник от БСП Иван Таков определя бюджет 2020 като неамбициозен. "Бюджетът трябва да бъде израз на политики, а не просто счетоводна справка. Форматът на всички бюджети не е променен и изпълнението на бюджета от миналата година е под 85%, докато изпълнението на капиталовата програма е 67%. Това означава, че са останали 211 млн. неизразходвани пари", каза той.

Вучев обясни, че има няколко основни приоритети за гражданите на София в няколко основни направления - екологията и транспорта. "При екологията има повишение с над 60% на разходната част, което е доказателство за подобрение. По линия на транспорта е дългогодишна политика на Столична община да подновява автопарка, тролейбусния парк. Големият проект на годината е свързан с третата метролиния, която ще бъде пусната", каза още общинският съветник от ГЕРБ.

Фандъкова: И през 2019 г. не залагаме увеличение на местните данъци и такси 

Според общинския съветник от БСП тези приоритери няма да бъдат финансово подплатени. "Парите за улици и вътрешно-квартална инфраструктура намаляват с 6 млн., въпреки че от ГЕРБ казаха, че ще дадат на районните кметове 10 млн. лв. Това е изключително недостатъчно. 101 млн. е била тази функция миналата година, сега е 96 млн.лв.", заяви Таков.

"Ролята е на отделните районни кметове. Тук има децентрализация. Те могат да кандидатстват за допълнително финансиране отвъд тези 10 млн. лв. - за тротоар, бордюр. Тази сума от 10 млн. лв. е директно предоставена. Има проекти, които могат да бъдат спечелени от районните кметове и да видим подобрение отвъд тези 10 млн.лв.", уточни Вучев.

По думите на Таков предложението на БСП е 53 млн.лв. да бъдат предоставени на районните кметове. "Тези средства да отидат за вътрешно-квартална инфраструктура и детски градини - това е важен приоритет за всеки кмет. Имаме над 5 000 деца, които са извън детските градини и ясли. За тази година в капиталовата програма са вписани 5 като нови детски градини, но от миналата година 4 от тях фигурират там", каза той.

Повече по темата гледайте във видеото.