До заканите на президента Ердоган се стигна, след като преговорите между Русия и Турция се провалиха

Турция заплаши, че започва военна операция в Сирия всеки момент. До заканите на президента Ердоган се стигна, след като преговорите между Русия и Турция се провалиха. От поне 10 дни Анкара трупа войници в граничните райони със сирия и възнамерява да атакува частите на правителството в Дамаск.

"Офанзивата в Идлиб е само въпрос на време. Няма да оставим Идлиб на режима в Сирия. Те не разбират колко силно сме решени".С тези думи пред парламента на Турция Реджеп Ердоган приближи ситуацията в Сирия до развой, който никой не иска. Директна атака на турксата армия срещу частите на Башар Асад в Северна Сирия. Ердоган казва, че турксата армия е готова. "Подготвихме всичко необходимо сами да свършим работата. Като всяка операция на нашата армия, тя може да започне във всеки един момент", допълни държавният глава.

Ердоган: 250 000 сирийци бягат към Турция

В последните седмици правителствените части в Сирия атакуват бунтовниците в Идлиб и около Алепо. Те са подкрепяни от руска авиация. Турция иска тази офанзива да спре. Част от бунтовниците са подкрепяни от Анкара, а боевете тласкат нови бежанци към Турция. Анкара и Москва преговаряха два дни в търсенен на решение.

 „На преговорите не намерихме крайно решение как да приложим условията на договорката между президентите Путин и Ердоган за Идлиб. Нови условия не сме поставяли, искаме да се спазва вече договореното", коментира външният министър на Русия Сергей Лавров.

Путин и Ердоган обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече евентуална турска военна операция "най-лошият възможен сценарий". Руснаците, обаче твърдят, че Турция не е изпълнила това, за което се разбраха Ердоган и Путин. Според Москва терористичните групи в Идлиб така и не са се отделили от подкрепяните от Турция бунтовници, а договореното спиране на огъня не се отнася до тях.

Руски части се разполагат на турско-сирийската граница