До такова заключение достигнали британски учени

Клас антибиотици, които лекарите предписват често на бременните жени, бе свързан с по-висок риск от родилни дефекти (особено на сърцето), в сравнение с пеницилина. Това сочи ново изследване, публикувано в BMJ.

Макролидите са вид антибиотици, извличани от родените в почвата бактерии. Използват се за лечение на често срещани бактериални инфекции, включително стрептококи в гърлото, и се предписват на хора, които имат алергия към пеницилина. Срещани по-често като азитромицин, еритромицин и кларитромицин, макролидите трябва да се използват само при липса на други алтернативи.

За да достигнат до тези заключения, учените от Лондонския университетски колеж са проучили данните за над 100 000 деца, родени във Великобритания в периода 1990 – 2016 г. Анализират и още 82 314 деца, чийто майки са пили макролиди или пеницилин преди бременността си, както и над 53 хил. техни братя или сестри. Почти 1/3 трета от майките са приемали най-малко един антибиотик по време на бременността – пеницилинът и макролидите съставляват съответно 69 и 10 процента от предписаните лекарства.

Изследователите откриват, че макролидите, приемани в първия триместър, водят до по-големи родилни дефекти в сравнение с пеницилина (особено по отношение на кардиоваскуларната система). Децата също така са по-предразположени и към генитални деформации. Общо взето 2.1% от децата, родени от над 8600 майки, приемали макролиди, са имали сериозен родителен дефект. Тази стойност е 1.7 на сто при жените, които са пили пеницилин.