Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с представители на големи текстилни предприятия

Компании за военно облекло предлагат да произвеждат предпазни медицински средства. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с представители на големите текстилни предприятия.

Подобно предложение е направила компания от Габрово, която има опит в производството на непромокаеми облекла за някои армии в Европа.

„Предложихме на министър-председателя и Кризисния щаб да се намери материал, който да не пропуска вода, да има сериозна механична бариера. Нашето предложение беше, независимо от това дали материалът ще е 100% памук, или памук-полиестер, на около 100 грама на квадратен метър материал да бъде залепена полиуретанова мембрана, която има 10 000 мм воден стълб защита. Този материал може да бъде тестван. Но вирусолозите могат да кажат по-добре от нас”, заяви представител на компанията.

Производител на медицински текстил пък обясни какви са основните видове маски.

„Има медицинска маска за еднократна употреба, такива в България едва ли има повече от 100-200 000 бройки, така че тях ги забравяме”, заяви Бисер Шарков.

По думите му тези маски едва ли ще помогнат срещу разпространението на коронавируса.

„Вторият вид маски, не са медицински, а са за индивидуална защита. Този тип маски осигуряват защита клас 2. От тях имаме около 40 000 бройки”, обясни Шарков.

„Третият вид маска е за многократна употреба, тя се пере, има клапан респиратор, регулируеми ластици. От утре започваме да го произвеждаме това нещо. Въпрос на няколко дни е да го доставим в страната”, каза Шарков.

ИЗВЪНРЕДНО: Две положителни проби за коронавирус в България (ВИДЕО)

„Почти няма държава, която да не е забранила износа”, заяви премиерът Борисов. „Щабът ме информира и това, което са задали. Трябва ни водонепроницаемо облекло”, коментира Борисов.

„Тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира”, каза Борисов.

Той гарантира, че Министерството на здравеопазването ще плати всичко.

„Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало”, каза още Борисов.

Премиерът уточни, че утре в 14.00 продължават обсъжданията с текстилната индустрия.

Как да различим коронавируса от грипа?

Коронавирусът със 150 мутации

Броят на заразените с коронавирус по света приближава 100 000

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК