Нови 7 случая на коронавирус, общо у нас стават 23

Драстичните мерки в опит коронавирусът да бъде овладян изправят пред все по-сериозни рискове както световната, така и родната икономика. Десетки браншове търпят загуби. Вече има и затворени граници с България.

Затруднено е преминаването на камиони, идващи от Италия през Хърватия и Сърбия

Заради опасността от заразата този ГКПП "Калотина", заедно с ГКПП „Връшка чука” остават единствените работещи по границата със Сърбия. Затворени за неопределено време ще бъдат ГКПП "Олтоманци", "Стрезиморивци" и "Брегово". В Македония пък може да се влезе само през „Гюешево”. Български превозвачи се оказват в капана между европейски граници, а родната икономика може скоро да забуксува

Ресторантьорите вече отчитат много сериозен спад в оборотите през последните седмици.

"Имаше страшно много отменени резервации, отменят и за следващи дни резервации, посещаемостта като цяло е на 50 % което е абсолютно нетипично. На 14 февруари заведенията бяха абсолютно пълни. Сега за 8 март – наполовина", каза Ричард Алибегов от Асоциация на ресторантьорите.

От бранша не изключват и масови фалити ако паниката продължи.

"Вирусът е нещо, което ще отмине, а пораженията върху икономиката ще бъдат големи. После ще се нужни поне още 2-3 години, докато се съвземем", каза още Алибегов.

Докато за заведенията бипсата на хора не е добра новина, за държавна администрация това е цел. Данъчните вече посъветваха всички да плащаме задълженията си онлайн, за да избягваме прекия контакт.

"Към момента имаме над 90% от всички формуляри, документи и плащания, които се извършват дигитално. Апелираме нашите клиенти, вместо лично да посещават офисите на НАП да използват възможностите на портала за електронни услуги", заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

За момента  у нас не се предвижда обявяването на данъчна ваканция. Въпреки затворените граници, част от компаниите няма да пострадат. За пример са българските IT фирми, които работят със Съединените щати.  

"За технологичните компании, които са най-много износители към САЩ това няма да се отрази. Хората отдавна са свикнали и имат културата, че не трябва да пътуват, за да се срещнат", каза Петър Иванов от Американска търговска камара.  

Един от секторите, които със сигурност ще се окажат пред сериозни предизвикателства, е международният транспорт

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Гледайте извънредната емисия новини на NOVA в 22:00 часа