Най-уязвимите от разпространението на коронавируса могат да поръчат от вкъщи храна и лекарства

Служители на Социалния патронаж вече започнаха да пазаруват вместо възрастните и неподвижните хора в столицата. Така най-уязвимите от разпространението на коронавируса могат да поръчат от вкъщи храна и лекарства, които ще им бъдат доставени безплатно.

Общините ще получат допълнителни средства за подпомагане на самотно живеещите

77-годишната Ели е на инвалидна количка и може да се придвижва само до входната врата. Социалният патронаж е единствената ѝ възможност при обявеното извънредно положение.

„Много бързо се отзоваха. Тя се беше притеснила какво ще прави.Имаше един социален работник, но тя не иска повече, страх я е заради коронавируса. И остана просто беззащитна. Много сме благодарни”, каза съседката на Ели - Анита Тонева.

ЛЕКАРИ ПОМАГАТ НА ЛЕКАРИ: Инициатива за подкрепа на здравните работници и техните семейства

Заради световната пандемия, свързана с COVID-19, социалният патронаж е въвел нова услуга. За да не излизат възрастните хора навън се правят доставки на храна и лекарства по домовете.

„Започнахме в събота и вече има много обаждания”, каза председателят на СОС Елен Герджиков.

Инициативата стана повод и за политически скандал, след като общинският съветник от „Демократична България” Методи Лалов сложи партийното лого на официалната обява.

„Политическата реклама около тази услуга е недопустима. Нещо, което днес си позволиха да направят колегите от „Демократична България” в лицето на председателя на тяхната политическа група. Призовавам колегите да не се опитват да градят маркетингова стратегия върху кризата, а да работят върху нейното решаване”, посочи Герджиков.

Удължават срока за плащане на сметките за ток (ВИДЕО)

За да се възползват от услугата хората в нужда могат да се свържат със Социалния патронаж на  телефон 02 81 88 522 и 0879811403 между 9 и 16 часа. Оттам призовават още доброволци да се включат в помощ на възрастните хора, които са най-уязвими.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО