Как жителите на града приемат наложената карантина?

Банско под блокада! Над 20 часа входовете и изходите на града се пазят от полицаи в защитни облекла заради установени случаи на коронавирус. Напрежение на входовете и изходите възникна още снощи, когато изненадващо в 20:00 часа градът се оказа под пълна карантина.

В понеделник вечерта внезапно спуснатата бариера на пътя за курорта хвана неподготвени стотици на пътя. Оказа, че някои не могат да напуснат населеното място, а други се наредиха на дълга колона с надежда да се приберат по домовете си.

„Има хора от Разлог, Добринище, как ще се приберат после, не знам”, каза един от чакащите.

Банско под карантина за две седмици (ВИДЕО)

След дезинфекция и здравен контрол автомобилите излязоха от Банско. След като показаха личните си карти, местните се прибраха в курорта.

Сутринта обаче дойде с нови проблеми. Бусовете, които трябваше да доставят хляб в Банско, дълго време чакаха на бариерата в началото на населеното място.

„Объркват и нашата работа. Ние сме станали в 3 часа, за да правим разнос, а в същото време стоим. Не можем да разнасяме и ще се приберем по никое време, ако въобще влезем", каза доставчик на хляб.

След 8 ч. сутринта на пункта започнаха да се редят автомобили, с надеждата да излязат от карантината в Банско. Част от хората опитаха да преминат пеша, но бяха спрени.

„Хората са доста изплашени. Положението се променя всеки час и никой не знае какво ще последва утре. Улиците са пусти – няма нито коли, нито пешеходци. Полицията постоянно следи за изпълняването на установения ред”, разказа от Банско Надежда Атанасова.

Строги мерки за сигурност в Банско заради коронавируса

От МВР съобщиха, че до този момент няма задържани лица за неспазване на карантината. Към местните екипи на полицията, които охраняват контролния пункт, от днес се присъединяват и части на жандармерията.

„Има много черни пътища, които трябва да осигурим, за да не се изкуши някой да нарушава карантината. Част от туроператорите, предвиждайки какво ще стане, са взели решение да изтеглят своите туристи, което несъгласувано с нас е меко казано безотговорно поведение”, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Чуждите туристи в Банско в момента са около 300. 180 от тях са британци, 80 са руснаци. За тях на място пристигнаха три автобуса, които преминаха през дезинфекция. Повече от 3 часа близо 30 автомобила очакват да излязат от блокирания град.

 

Повече гледайте във видеоматериалите. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП