Това съобщи в ефира на NOVA изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов

След преговорите между правителството, синдикатите и работодателите обхватът на помощта за фирмите ще бъде разширен. Бизнесът, който успее да докаже спад на приходите от 20% нагоре ще получи средства от държавата. Предложението е било на КРИБ и е било прието, обяви в ефира на „Събуди се” изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Бизнесът настоява за държавна финансова помощ за всички фирми, които понесат загуби от над 20% заради кризата покрай битката с COVID-19. Това предложение на КРИБ е било включено в проекта, обсъждан на Съвета за тристранно сътрудничество в събота и прието от останалите партньори, каза Иванов.

Той бе категоричен, че е неработещо първоначалното предложение за това държавата да плаща 60%, а работодателите – 40 на сто от заплатите на служителите в затруднените компании. „Съотношението 60:40 работи за големите компании, защото те имат ликвидност и могат да запълнят дупката, която се получава. Малките и средните предприятия обаче не могат”, поясни Иванов.

Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса

 

 

„Вчера ни беше представен проект, който по обхват е възможно най-големият. Там има първа група – от компании, които, без да доказват нищо, имат право да бъдат включени в мярката. Това са фирмите, затворени със заповед на министъра. Има и списък на най-засегнатите сектори. Втората група са абсолютно всички компании, които отговарят на два критерия – един основен и един допълнителен. Това е моментът, който ние подкрепихме в края на заседанието на Тристранния съвет, защото нашите предложения бяха приети. Става дума за прага от 25%, който беше предложен от държавата, т.е. когато имаме спад на нетните приходи от продажби над 25 на сто, фирмите се включват към широкия списък и имат право да получават средства по тази мярка”, поясни Иванов.

Велев: България рискува да си вкара автогол заради коронавируса

Според бизнеса законът се нуждае от промени не само заради създалата се в момента кризисна ситуация.

„Законът трябва да бъде променен по много други причини. В опит да се помогне на бизнеса да не плаща лихви на държавата и на банките, беше приет текст, който позволява на всеки да не плаща на всеки. Така се получава едно царство на длъжника, който без да доказва каквото и да било, спира да плаща и не дължи никакви наказателни лихви”, поясни още изпълнителният директор на КРИБ.