Късно снощи стана ясно, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е заразен с коронавирус

Няма окончателно решение за това как ще продължи работата на парламента. Това стана ясно на извънреден председателски съвет.

Тестват всички депутати и служители в парламента за COVID-19

Във вторник председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че народният представител Хасан Адемов е заразен с коронавирус. Това е и причината повечето парламентарни групи да искат работата да продължи дистанционно. От ДПС заявиха, че състоянието на Адемов е добро.

„Ще решим как ще процедираме. Чухме се с Хасан по телефона. Чувства се нормално“, каза Мустафа Карадайъ от ДПС преди началото на съвета. 

Свикват извънредно заседание на парламента на 2 април

„Нашето предложение е да намерим начин парламентът да работи дистанционно. Колегите от БСП казаха, че е противоконституционно“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Дебатите и гласуването по актуализацията на държавния бюджет за сега се отлагат. А според председателя на ресорната комисия Менда Стоянова има неотложи закони, по които трябва да се работи.

"Актуализацията на бюджета, която е много важна, за да може да се отпушат мерките. Трябва да приемем закона за енергетиката, който ще даде възможност сметките на хората да бъдат облекчени, предприятията да поемат глътка въздух. И разбира се, ако се налага, аз лично смятам, че ще се наложи да удължим извънредното положение", каза Менда Стоянова.

„Никога не сме били против, напротив - приветстваме предложението. Трябва обаче да се намери юридическия начин за това. Самото гласуване да бъде реално. Дали ще идваме на групи, или чрез бюлетини... Общото намерение е, както усетих, парламентът да продължи да работи“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Има народен представител с коронавирус (ВИДЕО)

„При всички случаи отстоянието не решава проблема. Дистанционният вариант за нас е най-добрият“, заяви Пламен Христов от ВОЛЯ.

И в двете сгради на Народното събрание продължава да се извършва дезинфекция, а достъпът на лица е максимално ограничен.

Утре отново ще има председателски съвет, на който да се очертаят плановете за работа след като вече са ясни и резултатите от тестовете на депутатите за коронавирус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП