Коментар на проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб

Как се разви заразата у нас? В първите часове на 8 март беше потвърден първи случай на коронавирус в България. Само три дни по-късно, на 11-ти март, се стигна и до първият фатален случай в страната. Тогава в „Пирогов“ почина  жена на 66 години, заразена с коронавирус.

МС предлага извънредното положение да продължи до 13 май

На 19 март броят на заразените българи надмина психологическата граница от 100 души. Като сред положителните проби към тази дата, беше и тази на 8-годишно дете. Ден по-късно от оперативния щаб съобщиха, че вече в България има и излекуван от COVID -19 пациент.  И така стигаме до днешна дата. Заразените вече са 422-ма.

В студиото на NOVA темата, за предстоящия пик на заразата, коментира проф. Николай Витанов, който е и част от Националния оперативен щаб, където чертае математическите модели на заболяването.

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

„Пик неизбежно ще има и ние се катерим към него. Имаме модел на това как заразата се разпространява в България, Гърция и Сърбия. В началото на епидемията те са били доста по-добре от нас. С течение на времето там случаите се увеличават и мерките се затягат сериозно. Когато се налагат забрани е важно да са такива, че да бъдат спазвани от населението. При нас те не са много сериозни. Смятам, че съотношението между наложените у нас мерки и ефектът от тях е оптимално“, казва проф. Витанов.

„Празниците винаги са проблематични. Това означава, че много хора ще се съберат на едно място, което може да доведе до нарушаване на карантината. Двете Източноевропейски страни, които са в сравнително добра ситуация са България и Унгария. Към тях можем да отнесем и случая на Дания. Първите 10 дни от епидемията те са били дори по-добре от нас. Само за 5 дни ситуацията обаче се влошава много. Мерките не са били достатъчно взискателни“, казва още той.

„Поради събирането на много хора около празниците може да се получи „ефектът на дългия пас“, което ще рече, че хора от огнища на заразата могат да отидат на нови места, където той не присъства. Така броят на заразените може да бъде увеличен.

На третия модел се вижда Турция, където чудовището вече е голямо, въпреки взетите мерки от президента Ердоган.

Нашата ситуацията зависи силно от това, как хората ще се държат по празниците. Най-лошият вариант е пикът да се отложи с още три седмици и броят на заразените за ден да се увеличи над 3 пъти.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП