Те целят да се установи качествени ли са маските и средствата за защита, които се продават у нас

Масови проверки по магазините по разпореждане на прокуратурата. Инспекторите следят дали се продават фалшиви маски, очила и ръкавици, както и дали има спекула с цените на предпазните средства.

Проверките на контролните органи обхващат предимно нискобюджетни търговски обекти – от типа магазин за 1 лев и квартални железарии. Проверяват се всички налични предпазни средства, които се предлагат в тези обекти – както за изкуствено завишаване на цените им, така и за придружаващи документи и инструкции.

Определиха ГКПП-тата, през които ще преминават „зелените коридори“

Първата спирка на инспекторите беше магазин за 1 лев. Още при влизане инспекторите откриват нарушение.

„Бяха изложени ръкавици за продажба, които са по 10 броя в плик – липсват цени, липсва информация за вносител и производител”, обясни Ангел Димитров от Комисия за защита на потребителите.

Търговецът обяснява, че предпазните ръкавици не се продават, а са за ползване от персонала, затова и цена не е обявена. 

Опитите за спекула са сред най-честите нарушения, които инспекторите откриват.

„Изискваме документи за продажни цени назад във времето, както и документи – на каква цена е доставена стоката”, обясни Ангел Димитров.

Радев призова за строг контрол върху харчовете

 

Проверката продължи и в други обекти. Инспекторите откриха десетки предпазни средства без никакви документи. Така никой не може да гарантира, че са безопасни.

„В този магазин се натъкнахме на маски и очила, които нямат никаква инструкции или указания за ползване – за какъв тип защита са предназначени и какви опасности могат да покрият”, обясни Мирослав Йотов от ДАМТН.

Опасните предпазни очила и маски ще бъдат иззети, а търговците ще трябва да платят глоба от 250 до 1000 лв. за всяко открито нарушение в магазина.

Проверките на контролните органи ще продължат до края на извънредното положение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП